Aikido

Aikido Yuishinkai Castricum

Yuishinkai Castricum doet een Aikido vorm gebaseerd op het oorspronkelijke Aikido van de grondlegger Morihei Ueshiba genaamd Aikido Yuishinkai. Koretoshi Maruyama Sensei is de grondlegger Aikido Yuishinkai en student van O’Sensei Morihei Ueshiba en Koichi Tohei Sensei.

Bij Aikido Yuishinkai Castricum besteden we aandacht aan gezondheidsoefeningen, het werken met Ki, lichaam-geest coördinatie, centreren, meditatie en ademhaling. Je zult hierdoor merken dat je je op een natuurlijke manier gaat verbinden met jezelf, de ander en de omgeving. Je zou kunnen zeggen dat Aikido meditatie in beweging is.

Ook worden in Castricum de vele Aikido technieken met hand, houten zwaard, stok en mes beoefend en gebruikt om de natuurlijke principes van eenheid tot uiting te brengen. Om de technieken te leren is er een duidelijke opbouw in 3 fasen, van beginner tot gevorderde. De 3 fasen zijn kotai (statisch), juntai (vloeiend) en ryutai (dynamisch).

“Aikido helpt mij te ontspannen.”

Aikido Yuishinkai is een manier van bewegen waarin harmonie met jezelf en de ander centraal staan en een gezond lichaam en gezonde geest worden ontwikkeld. De oefeningen die we doen worden helder uitgelegd en toegelicht. Zodat duidelijk is waarom we het op die manier doen en wat de bedoeling is.

We werken nauw samen met de Aikido Yuishinkai dojo in Alkmaar en met Aikido Yuishinkai international instructor Martijn van Hemmen.

Tino en Martijn in de dojo van Alkmaar

Motto Aikido Yuishinkai

Volgens Maruyama Sensei, de grondlegger van Aikido Yuishinkai, hebben woorden hun eigen kracht. De kracht van het gesproken woord werd in het oude Japan al onderkend en benoemd als ‘kotodama’, of woord-geest. Het uitspreken van een woord staat gelijk aan de wens om het te doen uitkomen. Je levensenergie reageert op geluid en gedachten zoals deze in het gesproken woord worden uitgedrukt. Op deze manier bewaar je in het dagelijks leven je geestelijke en fysieke gezondheid en heb je tevens een positieve uitwerking op anderen.

Het onderstaande motto is door Sensei Maruyama geschreven en hij moedigt iedereen aan dit elke ochtend en avond (op) te lezen om je onderbewustzijn in een positieve staat te houden.

Ik ben zelf geest.

Als ik positief denk, gebeuren er goede dingen.

Het vasthouden aan negatieve gedachten werkt tegen al mijn belangen in.

Daarom blijft mijn geest optimistisch, ook als mijn lichaam ergens aan lijdt.

Ook als iets mij tegen zit, is mijn geest nooit aangeslagen.

Ik vul mijn hart dagelijks met gedachten van blijdschap, dankbaarheid en hoop.

Elke dag zie ik tegemoet met een heldere en optimistische geest, die ik in woorden en daden uitdruk.

Ik geloof in het leven en het leven reageert daarom op gelijke wijze.

Het shin teken (zie hierboven) staat symbool voor Aikido Yuishinkai. Shin staat voor “mind”. Yuishinkai betekent “I am mind itself / ik ben puur bewustzijn”.

Maruyama sensei